Sanat Tarihi

Babil Sanatı

Babil şehri bir kültür merkezi olmuş ve komşu ülkelerin sanatına etkiler yapmıştır. En parlak devri MÖ 7. yy. sonlarından 6 yy. ortalarına kadardır. Bu devirde şehrin etrafı kale şeklinde ve 45 km uzunluğunda bir surla çevrilmiştir. Surun bir çok kuleleri ve yüze yakın kapısı vardı. Şehrinde büyük caddeler, yüksek taraçalar üzerinde yapılmış asma bahçeleri, anıtsal saraylar  ve tapınaklar yer alıyordu.

Babil sülalesi içinde tarih bakımından önemli ilk kişi Hammurabi`dir. Onun kanunlarını belirten  ünlü dikili taşın en üstünde tahta  oturmuş  güneş tanrısının önünde dua eden bir kral vardır. Güneş tanrısı Samaş`ın önünde  bulunan Hammurabi, başında kenarları köşeli bir başlık yada perukayla birlikte  omuzu açıkta bırakan elbise  bulunmaktadır. Bu rölyefteki konu zafer veya savaş sahnesi değildir. Yüzlerdeki anlartımda ayrıntılara  gidilerek kişisel görüntü verilmiştir. Bu çalışmada derinlik duygusuna , doğa gözlemine   dayanılarak yapılmıştır. Kişisel bir anlatım içindedir.

Bir Yorum

  1. Bence babil orta doğunun sanata,mimarlığa ve bilime en fazla önem veren imparatorluklarından biridir.Abaküsü bulmaları,varlığı hala kanıtlanmasada Babilin Asma Bahçeleri,ilk yazılı kanun olan Hammurabi Kanunları gibi icraatları onları tarihte çok önemli bir yere koyuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu