ResimSanat Nedir?

Resim Sanatı ve Özellikleri

Plastik sanatlar içinde önemli yeri olan resim, sanatçının duygu ve düşüncelerini, kendi iç dünyasını veya bir görüntüyü çizgi, hareket, renk ve tonlarla kağıt, bez, mukavva, ağaç vb. yüzeyler üzerine çizgi ve boyayla ifade etmesidir.

Resim, fırça, spatula gibi geleneksel aletlerle tuval üzerine yapıldığı gibi modern yöntemlerle de yapılır. Kullanılan malzemeye göre sulu boya, yağlı boya, pastel boya vb. ile yapılan resimlerin yanında; baskı (taş, maden, tahta baskı), tempera (yumurta, bal, zamk karışımı), guaj (sıvı zamk ve sulu boya) yöntemleri ile ayrıca ıslak sıva üzerine boyalarla duvar resimleri (fresko) de yapılmaktadır. Hatta eski uygarlıkların çoğunda mozaik de resim malzemesi olarak kullanılmıştır.

Resim konularına göre temelde, figürlü ve figürsüz olarak iki ana bölüme ayrılabileceği gibi çizgi resim, renkli resim, baskı vb. türlere de ayrılabilir. Manzara (peyzaj), natürmort (ölüdoğa), portre (insan-hayvan vücudunun bele kadar olan bölümü) tek ve grup hâlinde insanlar, iç mekân (enteriyör), janr (günlük hayattan bölümler) ve afiş (reklam resmi), figürlü resimlerin konularını oluşturur. Soyut resim ise eşya ve canlıların tasvirinden daha çok renk çizgi ve düzlemleri düzenleyerek kompozisyon oluşturmaktadır.

 

Kaynak: Sanat Tarihi, MEB, 2018.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu