HeykelKlasik Türk İslam SanatıSanat TarihiSanatçılar

Önemli Türk Heykeltıraşlar Kimlerdir?

Zühtü Müridoğlu (1906 – 1992)

1924’te Sanayi-i Nefise Mektebine giren sanatçı 1928′de heykel eğitimi almak için Paris’e gitmiştir. Figüratif ve soyut anlayışla yapıtlar üretmiş, Türkiye’de heykel sanatının gelişmesinde önemli katkıları olmuştur. 1932’de Gülhane Parkı içindeki Alay Köşkü’nde açmış olduğu sergi ülkemizdeki ilk heykel sergisidir. Sanatçının eserleri arasında Ali Hadi Bara ile birlikte yaptıkları Beşiktaş’taki Barbaros Anıtı, Anıtkabir’in büyük merdiveninin batı yanındaki kabartma, Büyükada’daki Atatürk Anıtı ve Muş’taki Atatürk Anıtı sayılabilir.

Mustafa Nusret Suman (1905 – 1978)

Güzel Sanatlar Akademisini bitirdikten sonra Münih’te resim, Paris’te heykel öğrenimi görmüş, çalışmalarının çoğunda Atatürk’ü konu edinmiştir. Tokat, Muğla, Kırıkkale, Balıkesir ve Sivas gibi birçok ildeki Atatürk Anıtları ile Sıhhiye meydanındaki Hitit Güneş Kursu Anıtı sanatçının eserlerinden bazılarıdır.

Hüseyin Anka Özkan (1909-2001)

1931’de İstanbul Güzel Sanatlar Akademisinin heykel bölümüne kaydolan sanatçı Cumhuriyetin ilk kuşak heykeltıraşlarındandır. Akademiyi bitirdikten sonra çalışmalarını serbest sürdürmüş, çoğunlukla anıtsal heykeller yapmıştır. Figüre bağlı olarak çalışan sanatçı antik Yunan heykellerinden esinlenmiştir. Ankara Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesindeki Mimar Sinan Anıtı, Anıtkabir’in değişik yüzey ve mekânlarındaki heykel ve kabartma uygulamaları sanatçının önemli eserlerindendir.

 

Kaynak: Sanat Tarihi, MEB, 2018.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu